środa, 2 stycznia 2013

Majonez awaryjny

Majonez awaryjny, zwany także alioli, jest uroczym substytutem tej pysznej substancji, a najczęściej używany jest jako dip. 
Robi się go w minutę, co jest również wspaniałe :-)

Składniki:
- 1 jajko (tak, tak, całe)
- 1 filiżanka oleju (słonecznikowy smakowo komponuje się dobrze)
- 1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej)
- 1 łyżeczka czosnku sproszkowanego lub 1 ząbek
- 1 łyżeczka soku z cytryny

Zmiksować, podać, zjeść. Jedyne, o czym należy pamiętać to to, by w pierwszej fazie miksowania, które potrwa w sumie kilkanaście sekund, przykryć żółtko mikserowym wiertełkiem. O, tak, jak jest to pokazane na filmie:



6 komentarzy:

  1. Dzięki Ci zacna kobieto:)Kocham to, a do głowy mi nie przyszło żeby zrobić:P
    Błagam, wyłacz weryfikację...błaaaaaaaaaaaaaggggaaaaammmm:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wiesz co? chyba spróbuję zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie. bez takiej ilości czochaja jak łyżeczka mniej zabija dnia nastepnego, choc jest to do przeżycia :)

      Usuń