Majonez awaryjny, zwany także alioli, jest uroczym substytutem tej pysznej substancji, a najczęściej używany jest jako dip.
Robi się go w minutę, co jest również wspaniałe :-)
Składniki:
- 1 jajko (tak, tak, całe)
- 1 filiżanka oleju (słonecznikowy smakowo komponuje się dobrze)
- 1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej)
- 1 łyżeczka czosnku sproszkowanego lub 1 ząbek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Zmiksować, podać, zjeść. Jedyne, o czym należy pamiętać to to, by w pierwszej fazie miksowania, które potrwa w sumie kilkanaście sekund, przykryć żółtko mikserowym wiertełkiem. O, tak, jak jest to pokazane na filmie:
Dzięki Ci zacna kobieto:)Kocham to, a do głowy mi nie przyszło żeby zrobić:P
OdpowiedzUsuńBłagam, wyłacz weryfikację...błaaaaaaaaaaaaaggggaaaaammmm:)
a mam? wybacz! (i dzięki) :*
Usuńtadamm :)
Usuńwiesz co? chyba spróbuję zrobić ;)
OdpowiedzUsuńkoniecznie. bez takiej ilości czochaja jak łyżeczka mniej zabija dnia nastepnego, choc jest to do przeżycia :)
Usuńach. Pychota.
OdpowiedzUsuń