niedziela, 30 grudnia 2012

Francuskie ciasto czekoladowe

... czyli zakalec kontrolowany :-)

Składniki:
  • 4 jajka
  • 100ml cukru
  • 200g ciemnej czekolady
  • 200g masła
  • 100ml mąki
Sposób przygotowania:
Jajka ubić wraz z cukrem na biało. Czekoladę rozpuścić w rondelku z masłem (najlepiej w kąpieli wodnej), lekko wystudzić i dodać do jajek, po wymieszaniu wsypać mąkę i znowu wymieszać. Następnie przełożyć do niewielkiej tortownicy (np. 22cm) lub naczynia do tarty. Piec 30 minut w 150 stopniach, na dnie piekarnika można położyć żaroodporne naczynie z wodą. Ciasto ma wyraźnie oddzieloną skórkę i miąższ, charakteryzujący się sporą lepkością :-)

2 komentarze:

  1. uwielbiam te ciasto. Ja dostałam przepis od francuski, która dodaje jeszcze 100 rumu i łyżkę cynamonu i banany i serwuję to dzieciom :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cynamon plus czekolada - bardzo. zresztą rum i banany również :)

      Usuń