Składniki:
- 4 jajka
- 100ml cukru
- 200g ciemnej czekolady
- 200g masła
- 100ml mąki
Sposób przygotowania:
Jajka ubić wraz z cukrem na biało. Czekoladę rozpuścić w rondelku z masłem (najlepiej w kąpieli wodnej), lekko wystudzić i dodać do jajek, po wymieszaniu wsypać mąkę i znowu wymieszać. Następnie przełożyć do niewielkiej tortownicy (np. 22cm) lub naczynia do tarty. Piec 30 minut w 150 stopniach, na dnie piekarnika można położyć żaroodporne naczynie z wodą. Ciasto ma wyraźnie oddzieloną skórkę i miąższ, charakteryzujący się sporą lepkością :-)
uwielbiam te ciasto. Ja dostałam przepis od francuski, która dodaje jeszcze 100 rumu i łyżkę cynamonu i banany i serwuję to dzieciom :-)
OdpowiedzUsuńcynamon plus czekolada - bardzo. zresztą rum i banany również :)
Usuń