Bardzo przyjemne i smakowite danie.
Składniki:
- 6 porów
- 100ml oliwy z oliwek (nadającej się do smażenia)
- koperek, 2 liście laurowe
- 1/2 szklanki semoliny ( ew. krupczatki lub manny)
- 3 jajka
- 100g sera twardego, dojrzewającego
- 200g fety
- sól, pieprz, masło, bułka tarta
Sposób przygotowania:
Pory pokroić w talarki i szklić na oliwie ok. 5 minut. Na kolejne 10 minut wrzucić liście laurowe oraz koper, a następnie wyjąć je. Do porów na patelni dodać kaszkę, wymieszać. Delikatnie doprawić solą i pieprzem (sery nadadzą potrawie ostateczny, zdecydowany smak). Do masy dodać jajka i dokładnie wymieszać, po czym zdjąć patelnię z gazu. Dodać starty żółty ser. Na wierzch położyć fetę w kostkach.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć do niego masę. Zapiekać 30 minut w 220 stopniach.
Moją wariacją, gdy mam jeszcze ziemniaki z poprzedniego obiadu, jest pokrojenie ich w grube plastry i przełożenie masą z porów. Mniam!
Brzmi smakowicie, Ja robię podobnie ale na kruchym cieście:) Taka tarta u nas wymiata:)
OdpowiedzUsuńa wiesz, że nigdy tarty nie robiłam? och, to smakowałoby wspaniale!
UsuńJa tarty kocham, uwielbiam, ubóstwiam. Jestem tartcianym pożeraczem, tartożercą:)Kocham te z porami, ze szpinakiem, z karmelizowanśą cebulką, z brokułami - każdą kocham:)
UsuńO, a może podzielisz się przepisami? :)
Usuńto musi być dobre ;)
OdpowiedzUsuńNam bardzo smakuje. Szczególnoe, że ja przeżywam wielkie zauroczenie porami :)
UsuńRobię dzisiaj! Już mi się fszystko przejadło, już bym kaszankę z gazety - żeby tylko ktoś podał pod nos...Zmenczenie materiału:(
OdpowiedzUsuńrób, rób! mnie już się też gotować odechciewa, chleba nie piekę - rzekłabym, że to jakieś "letnie" przesilenie czy coooo (a za oknem syff - może to dlatego?)
Usuń