środa, 25 lipca 2012

Zapiekanka z porów z fetą


Bardzo przyjemne i smakowite danie.


Składniki:

  • 6 porów
  • 100ml oliwy z oliwek (nadającej się do smażenia)
  • koperek, 2 liście laurowe
  • 1/2 szklanki semoliny ( ew. krupczatki lub manny)
  • 3 jajka
  • 100g sera twardego, dojrzewającego
  • 200g fety
  • sól, pieprz, masło, bułka tarta
Sposób przygotowania:
Pory pokroić w talarki i szklić na oliwie ok. 5 minut. Na kolejne 10 minut wrzucić liście laurowe oraz koper, a następnie wyjąć je. Do porów na patelni dodać kaszkę, wymieszać. Delikatnie doprawić solą i pieprzem (sery nadadzą potrawie ostateczny, zdecydowany smak). Do masy dodać jajka i dokładnie wymieszać, po czym zdjąć patelnię z gazu. Dodać starty żółty ser. Na wierzch położyć fetę w kostkach.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć do niego masę. Zapiekać 30 minut w 220 stopniach.

Moją wariacją, gdy mam jeszcze ziemniaki z poprzedniego obiadu, jest pokrojenie ich w grube plastry i przełożenie masą z porów. Mniam!


8 komentarzy:

  1. Brzmi smakowicie, Ja robię podobnie ale na kruchym cieście:) Taka tarta u nas wymiata:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a wiesz, że nigdy tarty nie robiłam? och, to smakowałoby wspaniale!

      Usuń
    2. Ja tarty kocham, uwielbiam, ubóstwiam. Jestem tartcianym pożeraczem, tartożercą:)Kocham te z porami, ze szpinakiem, z karmelizowanśą cebulką, z brokułami - każdą kocham:)

      Usuń
    3. O, a może podzielisz się przepisami? :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nam bardzo smakuje. Szczególnoe, że ja przeżywam wielkie zauroczenie porami :)

      Usuń
  3. Robię dzisiaj! Już mi się fszystko przejadło, już bym kaszankę z gazety - żeby tylko ktoś podał pod nos...Zmenczenie materiału:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rób, rób! mnie już się też gotować odechciewa, chleba nie piekę - rzekłabym, że to jakieś "letnie" przesilenie czy coooo (a za oknem syff - może to dlatego?)

      Usuń