sobota, 11 maja 2013

Zupa z czerwonej papryki z kwaśną śmietaną (vegan)

Składniki:

  • 4 duże czerwone papryki
  • 1 śrenia cebula
  • 1 batat
  • 1 marchew
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 4 filiżanki wegetariańskiego bulionu
  • pieprz cayenne, sól, pieprz zwykły
Papryki przypiec w piekarniku, cebulę podsmażyć (choć można również upiec z papryką), a pod koniec smażenia dodać czosnek. Wlać bulion i dodać pozostałe warzywa, ugotować do miękkości. Papryki obrać ze skórki (powinna schodzić bez trudu) i dodać pod koniec gotwania. Można zmiksować.

Można podać z weganśką kwaśną śmietaną.

Składniki:
  • paczka tofu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3-5 łyżeczek soku z cytryny
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5-1 łyżeczka soli

2 komentarze:

  1. Przepis na wegańską śmietane kiedyś wypróbuje. Jakoś kiepsko u nas z octem jabłkowym. Poszukuje, ale w jakimś sklepie musi być

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A gdzie Ty wlasciwie stacjonujesz? Nie moge sobie wyobrazic ze jakis kraj ma gorszy asortyment w sklepach niz ten, w ktoym mieszkam! Uderzaj do sklepu eko :)

      Usuń