- 4 duże czerwone papryki
- 1 śrenia cebula
- 1 batat
- 1 marchew
- 3-5 ząbków czosnku
- 4 filiżanki wegetariańskiego bulionu
- pieprz cayenne, sól, pieprz zwykły
Papryki przypiec w piekarniku, cebulę podsmażyć (choć można również upiec z papryką), a pod koniec smażenia dodać czosnek. Wlać bulion i dodać pozostałe warzywa, ugotować do miękkości. Papryki obrać ze skórki (powinna schodzić bez trudu) i dodać pod koniec gotwania. Można zmiksować.
Można podać z weganśką kwaśną śmietaną.
Składniki:
- paczka tofu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3-5 łyżeczek soku z cytryny
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5-1 łyżeczka soli
Przepis na wegańską śmietane kiedyś wypróbuje. Jakoś kiepsko u nas z octem jabłkowym. Poszukuje, ale w jakimś sklepie musi być
OdpowiedzUsuńA gdzie Ty wlasciwie stacjonujesz? Nie moge sobie wyobrazic ze jakis kraj ma gorszy asortyment w sklepach niz ten, w ktoym mieszkam! Uderzaj do sklepu eko :)
Usuń