wtorek, 14 maja 2013

Nietypowa zupa z marchwi

Składniki:

  • kilka marchwi
  • korzeń pasternaku (lub pietruszki)
  • puszka mleka kokosowego
  • 50g dość drobno zmielonych orzechów nerkowca
  • kawałek imbiru
  • 1 cebula
  • ząb lub dwa czosnku
  • filiżanka czerwonej soczewicy (do zagęszczenia zupy)
  • opcjonalnie: łyżeczka koncentratu miso, 1cm nori, 
  • sól morska, pieprz cytrynowy, sok z limonki, oliwa z oliwek, sezam

Sposób przygotowania:
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać zmielone orzechy nerkowca oraz soczewicę, by pokryła się warstwą oleju. Zalać mlekiem kokosowym, wrzucić pokrojone w kawałki marchew i pasternak. Jeśli używamy miso i nori, to dobry moment, by je również dodać. Czosnek przecisnąć przez praskę, a obrany imbir zetrzeć na tarce. warzywa gotować do miękkości. W razie potrzeby dolać wody. Na zakończenie zupę posolić i zmielić na gęsty krem.

Zupę podawać z odrobiną oliwy z oliwek, sezamem i pieprzem cytrynowym oraz dużą ilością soku z limonki. 

1 komentarz:

  1. U nas marchewa wala się po lodówce . Kai lubi ją z zupy , więc nie pozostaje mi nic innego jak wypróbować przepis

    OdpowiedzUsuń