poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Ciasto na pizzę (vegan)

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (można użyć drożdży suszonych)
  • 1 łyżeczka soli (himalajskiej lub morskiej)
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 200 ml letniej wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego
Składniki wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia w naczyniu przykrytym ściereczką. Ciasto wyłożyć na blachę i rozwałkować, wstawić do piekarnika - oryginalny przepis podaje, że idealny czas to 15 minut w 150 stopniach. Ja piekę ciasto w przynajmniej 180 (albo i więcej) stopniach, po kilku minutach wysuszone już ciasto smaruję sosem pomidorowym i kładę nań pozostałe składniki. Przepis pochodzi z tej strony: Link.




6 komentarzy:

  1. Napewno spróbuję. A jak po angielsku nazywa się mąka orkiszowa

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekę podobne z gryczanej, w ogóle już wszystko robię z gryczanej, ostatnio nawet popełniłam gryczane knedle :P ale ze śliwkami :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja u nas gryczanej nie widziałam. A jaka jest w smaku?

      Usuń