piątek, 12 września 2014

Zupa jesienna, pomarańczowa

Zrobiona pod wpływem chwili i tego, co było w lodówce.

Składniki:
- dynia piżmowa
- batat
- zwykły ziemniak
- cebula
- czosnek
- oliwa do smażenia
- mleko kokosowe

Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w piórka, warzywa obrać i pokroić w kostkę, czosnek ciachnąć w plasterki. Rozgrzać oliwę i wrzucić wszystkie składniki do garnka, by zmiękły i nabrały aromatu. Wlać mleko kokosowe i podgotować całość do miękkości. Zmielić, przyprawić zgodnie z upodobaniami.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam dynię i zupę dyniową. Moja babcia kiedyś dodawała do niej mleko, ja z tego zrezygnowałam ze względu na alergię córki, ale o kokosowym mleku nie pomyślałam. Dziękuję Ci dobra kobieto za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mleko koko to moje wielkie odkrycie w kuchni. jest nienarzucająco pyszne :)

      Usuń