środa, 29 sierpnia 2012

Jagły zapiekane z owocami

Prosty przepis zarówno obiadowo - kolacyjny, jak deserowy. jak kto woli :-)

Składniki:

  • 250g kaszy jaglanej
  • 4,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła 
  • 4-5 jabłek
  • łyżeczka cukru
  • cynamon
  • słoik musu jabłkowego - u mnie dżem morelowy
  • dodatkowo także dwa banany (moja wariacja)
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną należy sparzyć wrzątkiem, następnie zalać mlekiem, dodać masło i sól oraz rozgotować (ok. 20 min.). W tym czasie obrać i pokroić w kostkę część jabłek, dwa pobawić gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki. W miseczce wymieszać mus lub inny kwaskowy dżem (morelowy spisał się znakomicie, dodając jeszcze wspaniały kolor) z cukrem oraz jabłkami pokrojonymi w kostkę. Kaszę wystudzić, a naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Warstwy kaszy przełożyć masą owocową (ja dodawałam też warstwę bananów pokrojonych w plastry), następnie przykryć całość poćwiartowanymi jabłkami i oprószyć cynamonem. Zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zdania co do obecności bananów w tym prostym daniu są podzielone - ja uznałam pomysł za całkowicie nietrafiony, natomiast pomysłodawca zajadał się ze smakiem. 


Zdjęcie przy następnej konsumpcji :)

4 komentarze:

  1. O :0 Dziękować:D I jest cynamon:D:D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę spróbować takiej kaszy jaglanej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. spoko jest :) choć ja zdecydowanie wolę słone jedzenie. jagły z sosem warzywnym są przecudowne. ale czasem mogę przeboleć słodkie danie.
    (cynamon dla nas też mniammmm)

    OdpowiedzUsuń
  4. hmmm.. zrobimy, ciekawie mysi smakowac:)

    OdpowiedzUsuń