Prosty przepis zarówno obiadowo - kolacyjny, jak deserowy. jak kto woli :-)
Składniki:
- 250g kaszy jaglanej
- 4,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- 4-5 jabłek
- łyżeczka cukru
- cynamon
- słoik musu jabłkowego - u mnie dżem morelowy
- dodatkowo także dwa banany (moja wariacja)
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną należy sparzyć wrzątkiem, następnie zalać mlekiem, dodać masło i sól oraz rozgotować (ok. 20 min.). W tym czasie obrać i pokroić w kostkę część jabłek, dwa pobawić gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki. W miseczce wymieszać mus lub inny kwaskowy dżem (morelowy spisał się znakomicie, dodając jeszcze wspaniały kolor) z cukrem oraz jabłkami pokrojonymi w kostkę. Kaszę wystudzić, a naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Warstwy kaszy przełożyć masą owocową (ja dodawałam też warstwę bananów pokrojonych w plastry), następnie przykryć całość poćwiartowanymi jabłkami i oprószyć cynamonem. Zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zdania co do obecności bananów w tym prostym daniu są podzielone - ja uznałam pomysł za całkowicie nietrafiony, natomiast pomysłodawca zajadał się ze smakiem.
Zdjęcie przy następnej konsumpcji :)
O :0 Dziękować:D I jest cynamon:D:D:D:D
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować takiej kaszy jaglanej :)
OdpowiedzUsuńspoko jest :) choć ja zdecydowanie wolę słone jedzenie. jagły z sosem warzywnym są przecudowne. ale czasem mogę przeboleć słodkie danie.
OdpowiedzUsuń(cynamon dla nas też mniammmm)
hmmm.. zrobimy, ciekawie mysi smakowac:)
OdpowiedzUsuń